Winorośl i wino autor: Roman Myśliwiec wydawca: PWRiL rok wydania: 2006 ilość stron: 260 isbn: 830[zasłonięte]8401 format: 145x205 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 40,00 zł nasza cena: 36,00 zł
W ostatnich latach obserwuje się w Polsce wyraźny wzrost zainteresowania uprawą winorośli i winiarstwem. Powodów tego stanu jest co najmniej kilka: - pojawienie się w uprawie nowych odmian winorośli, tzw. mieszańców złożonych, bardziej przystosowanych do polskiego klimatu
- otwarcie na kulturę zachodnioeuropejską, szczególnie widoczne po integracji Polski z Unią Europejską
- wzrost wiedzy konsumentów o dietetycznych i zdrowotnych właściwościach wina i idący za tym wzrost spożycia wina zamiast alkoholi wysokoprocentowych
- poznanie uprawy winorośli i winiarstwa w praktyce, dzięki wyjazdom do pracy w zachodnioeuropejskich winnicach oraz coraz liczniejszej literaturze na ten temat wydawanej w Polsce
- poszukiwanie nowych źródeł dochodu w polskim rolnictwie
- ocieplanie się klimatu Polski, sprzyjające uprawie winorośli.
Wieloletnie próby wskazują na to, że także w chłodniejszym polskim klimacie możliwe jest wyprodukowanie wina dobrej jakości, które można korzystnie sprzedać. Szansą dla polskich winiarzy są najnowsze odmiany winiarskie, tzw. mieszańce złożone, wyróżniające się wyższą od odmian winorośli właściwej wytrzymałością na mróz i odpornością na choroby oraz wysoką i regularną plennością. Doskonale nadają się do upraw integrowanych, a także ekologicznych (organicznych). Opłacalność uprawy odmian przetwórczych można znacznie zwiększyć, przerabiając owoce i sprzedając wino we własnym gospodarstwie lub lokalnej gastronomii. Zdrowe naturalne wino gronowe z własnej winnicy może stać się również nie lada atrakcją gospodarstw agroturystycznych. Wino pochodzące z produkcji organicznej, po uzyskaniu odpowiedniego atestu, może być reklamowane jako wino naturalne, a więc bioprodukt. Szczegóły uprawy organicznej regulują przepisy międzynarodowej organizacji IFOAM (International Federation of Organie Agriculture Movements). Dostosowanie się w Polsce do wymogów organicznej uprawy winorośli jest nie tylko realne, ale nawet łatwiejsze niż w krajach typowo winniczych, gdzie uprawiane są powszechnie wrażliwe na choroby grzybowe odmiany winorośli europejskiej. Myślą przewodnią tej książki jest pokazanie, jak osiągnąć cel najważniejszy opłacalność produkcji winogron, a następnie wina, w warunkach polskiego, mniej sprzyjającego, klimatu. Równolegle do wzrostu zainteresowania winiarstwem następują również korzystne zmiany w polskim prawie. Obowiązująca obecnie ustawa winiarska zwalnia krajowych producentów win gronowych posiadających własne winnice z obowiązku starania się o zezwolenie na produkcję wina w Ministerstwie Rolnictwa, co znacznie upraszcza rozpoczęcie tej działalności. W przygotowaniu są kolejne udogodnienia, głównie w zakresie bardzo rygorystycznego polskiego prawa skarbowego, wyrównujące nasze szansę z winiarzami Unii Europejskiej. W czasie pisania tych słów w grudniu 2005 roku decyzją Rady Europy Polska została zaliczona do tzw. strefy A uprawy winorośli. W świetle przepisów wspólnej organizacji rynku wina UE decyzja ta jest uznaniem Polski za kraj o potencjale winiarskim. Zawarte w tej książce wiadomości są owocem wieloletnich doświadczeń i badań w moim gospodarstwie, dotyczących nie tylko doboru odmian, sposobu uprawy krzewów, ale i prac nad produkcją wina, które pozwalają mi na stwierdzenie, że uprawa winorośli w Polsce może być opłacalna i warto ją podjąć. WINOROŚL l WINO to w ostatnich latach bardzo modny temat. Winnice są zakładane w wielu rejonach kraju, nawet północnych, i powstają tam całkiem interesujące wina. Jest to dowód, że o dobrym winie nie decyduje tylko natura lokalny klimat, ale w bardzo dużym stopniu umiejętności i zaangażowanie winiarza. Winiarstwo to trudna sztuka, to zawód dla pasjonatów. Wymaga sporej wiedzy, samozaparcia i cierpliwości. Dla najlepszych, którym uda się produkować dobre wino, będzie to w przyszłości dochodowe zajęcie. Niniejsza książka i wszystkie moje publikacje wydane w Państwowym Wydawnictwie Rolniczym i Leśnym miały na celu stworzenie teoretycznych podstaw odradzającego się polskiego winiarstwa. Czas pokaże, czy udało się ten cel osiągnąć. Wszystkim, których zaraziłem bakcylem winorośli i wina, życzę wytrwałości, samych sukcesów, a przede wszystkim DOBREGO WINA. - Wstęp
- Historia uprawy winorośli i winiarstwa
- WINOROŚL
- Systematyka
- Budowa krzewu
- Części podziemne
- Nadziemne części zdrewniałe
- Nadziemne części zielne
- Wzrost i rozwój krzewów
- Cechy wzrostu
- Okres wegetacji
- Płacz łozy
- Pękanie pąków
- Intensywny wzrost latorośli
- Kwitnienie
- Faza wzrostu jagód
- Dojrzewanie owoców i drewnienie latorośli
- Okres spoczynku
- Faza spoczynku letniego
- Faza głębokiego spoczynku zimowego
- Faza spoczynku wymuszonego
- Warunki siedliska
- Światło
- Temperatura
- Woda
- Wiatry
- Gleba
- Odmiany winorośli i ich dobór
- Kryteria doboru odmian
- Rejony uprawy
- Cel uprawy
- Metoda uprawy
- Odmiany na wina białe
- Odmiany na wina czerwone
- Podkładki
- Zakładanie winnicy
- Wybór siedliska
- Przygotowanie gleby
- Zakup sadzonek i technika sadzenia
- Prowadzenie krzewów w pierwszym roku po posadzeniu
- Prowadzenie krzewów w drugim roku po posadzeniu
- Prowadzenie krzewów w trzecim roku po posadzeniu
- Rusztowania
- Cięcie i formowanie krzewów
- Ogólne zasady cięcia
- Rodzaje cięcia
- Ogólne zasady formowania krzewów
- Sposoby formowania krzewów
- Forma bezpienna krzaczasta
- Modyfikacja formy bezpiennej krzaczastej
- Jednoramienny sznur Guyota
- Dwuramienny sznur Guyota
- Forma dwuramienna na podwójnym pniu
- Forma Casenave'a (sznur stały Jednoramienny)
- Sznur stały pochyły (skośny)
- Lira
- Sznur stały poziomy na rusztowaniu typu Y lubT
- Sznur poziomy wiszący (kurtyna)
- Hudson River Umbrella
- Sposoby regulacji wzrostu i plenności krzewów
- Pielęgnacja, nawożenie, nawadnianie
- Sposoby pielęgnacji gleby
- Czarny ugór mechaniczny
- Ugór herbicydowy
- Ściółkowanie
- Uprawa roślin okrywowych
- Trwałe zadarnienie międzyrzędzi
- Bieżące nawożenie
- Ogólne zasady
- Azot (N)
- Potas (K)
- Fosfor (P)
- Wapń (Ca)
- Magnez (Mg)
- Żelazo (Fe)
- Dor (U)
- Mangan (Mn)
- Cynk (Zn)
- Miedź (Cu)
- Molibden (Mo)
- Nawadnianie
- Ochrona winorośli
- Mrozy zimowe
- Przymrozki wiosenne
- Naturalne sposoby ochrony
- Fizyczne sposoby ochrony
- Przymrozki jesienne
- Inne czynniki szkodliwe
- Choroby wirusowe i bakteryjne
- Choroby grzybowe
- Szkodniki
- WINO
- Wino w życiu człowieka
- Skład chemiczny i klasyfikacja wina gronowego
- Pomieszczenia i sprzęt do wyrobu wina
- Technologia wyrobu wina
- Zbiór winogron
- Mielenie i odszypułkowywanie winogron
- Wstępna fermentacja miazgi (maceracja)
- Tłoczenie miazgi
- Moszcz gronowy
- Odkwaszanie moszczu
- Siarkowanie moszczu
- Sedymentacja moszczu
- Dosładzanie moszczu
- Zaszczepianie nastawu drożdżami
- Fermentacja alkoholowa
- Fermentacja jabłkowo-mlekowa (malolaktowa)
- Pielęgnacja młodego wina
- Przechowywanie wina
- Wyrób win specjalnych
- Wino z resztkowym cukrem
- Wino miodowe
- Wino likierowe
- Wino słomkowe
- Wino lodowe
- Wino musujące
- Wady i choroby wina
- Ocena jakości wina (W. Bosak)
- Degustacja (ocena organoleptyczna)
- Zasady degustacji
- Wygląd wina
- Zapach
- Analiza smaku
- Degustacja w praktyce winiarskiej
- Konsumpcja wina
- Prawo winiarskie (W. Bosak)
- Strefy uprawy
- Zakładanie winnic
- Odmiany winorośli
- Klasyfikacja win
- Wymagana dojrzałość winogron
- Ogólne zasady wyrobu wina - dozwolone procesy i praktyki enologiczne
- Wzbogacanie
- Zakwaszanie i odkwaszanie
- Słodzenie
- Nadzór nad produkcją winiarską
- Wymagane sprawozdania
|