Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TRUFLE Krem LOGRO NonSoloSugo Funghi/Tartufo 190g

04-07-2012, 6:34
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 27.77 zł     
Użytkownik italiamo_apetito
numer aukcji: 2449193148
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 4   
Koniec: 06-07-2012 15:49:40
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



Zakupy z naszych kont:
ITALIAMO_CAFFE (kawy)
oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy)
jak również ITALIAMO_BAMBINI (żywność dla dzieci)
wysyłamy w jednej paczce.
Zapraszamy do licytacji!

DEWIZA italiAmo: OPISUJEMY DOBRY SMAK KLAROWNYM JĘZYKIEM

Krem truflowy z Włoch o niepowtarzalnym smaku!
Spółka przetwórczo-spożywcza LOGRO z Rovereto (prowincja Trydent) gwarantuje wysoką jakość regionalnego produktu.


TRUFLE Krem LOGRO NonSoloSugo Funghi/Tartufo 190g


Firma spożywcza LOGRO została powołana jako dwuosobowa spółka w 1957 roku w Treviso pod Wenecją z myślą o manufakturowym przetwarzaniu i konserwowaniu rodzimych pieczarek wg charakterystycznych zwyczajów i przepisów lokalnych. Przedsiębiorstwo systematycznie rozwijało technologie w zakresie narastających wymogów i norm konserwowania, a także sposobów kooperacji z handlem.
W 1998 roku spółkę wchłonął konkurecyjny gigant MONTELLO (przerób roczny grzybów 8000 ton) zachowując „LOGRO” jako markę handlową. W 2003 roku oddział LOGRO zostaje przeniesiony do ultra-nowoczesnej fabryki w Roveretto.
W grudniu 2011 roku obie firmy, LOGRO i MONTELLO, ze względów strategicznych (globalizacja handlu!), a także by wesprzeć konsorcjum finansowo, przechodzą pod egidę rodzinnej spółki kapitałowej braci (Mario i Francesco) d'Amico (D&D ITALIA SPA, rok. zał. 1967) z Salerno (Sycylia).
Obecnie LOGRO w Rovereto specjalizuje się w konserwach metalowych, a nowoczesne przedsiębiorstwo D&D ITALIA z Pontecagnano Faiano (w prowincji Salerno) w konfekcjonowaniu w szkle.
Teraz zautomatyzowane linie produkcyjne „LOGRO” przetwarzają na rynek krajowy i zagraniczny ok. 5000 ton płodów leśno-ogrodowych rocznie, z tego połowa to grzyby. Daje to rocznie 30 tys. kwintali konserw - grzybów, warzyw oraz legumin (strączkowych).



TRUFLA (łac.Tuber) to grzyb „pasożytniczy” (gatunek mikoryzowy), do wzrostu potrzebuje macierzy symbionta w postaci korzeni drzewa liściastego jak dąb lub buk, ale też grab, leszczyna, kasztanowiec jadalny, wierzba czy lipa (rzadko w symbiozie z iglastymi). Pobiera z drzewa substancje odżywcze, a oddaje do pnia wodę i sole mineralne. Lubi klimat umiarkowany (Europę – Włochy, Francję, Hiszpanię, ongiś Grecję) oraz gleby wapienne. W Polsce, która kiedyś była także „małym zagłębiem” tego rzadkiego rarytasu (Bory Tucholskie, Jura Krakowsko-Częstochowska) od przedwojnia uważa się grzybnię trufli za wymarłą. W USA bywa w lasach Oregonu i Washingtonu.

Pod ziemią grzybnia tworzy bulwiaste owocniki wypełnione kanalikami z woreczkami na zarodniki. Zarodniki trufli są wytwarzane w ilości po 1–6 w każdym worku, są okrągławe lub eliptyczne, zabarwione żółtobrązowawo, o powierzchni siatkowatej lub kolczastej. Okrywa grzyba może być gładka lub brodawkowata. Trufla w przekroju ma wzór marmurkowaty lub labiryntowy, żyłkowany. Największy egzemplarz, znaleziony na chorwackiej wyspie Istrii, ważył 1,31 kg (G. Zigante, Buje, 1999).
Generalnie trufle dzielą się na „białe” (rzadsze, Tuber magnatum; wśród nich „królowa” - piemoncka Alba) i „czarne” (liczniejsze) – systematyka wymienia wiele odmian (biaława, rdzawa, czerwona, lśniąca, jaskrawa, wydrążona, zimowa itp.). Gatunek najczęstszy to trufla letnia (Tuber aestivum), odbywają się też poszukiwania-zbiory jesienne (przeważnie październikowe) i zimowe (grudzień-marzec).
Trufle rosną dziko w lasach lub są kultywowane w wyodrębnionych truflowiskach, kontrolowanych przez odpowiednie instytucje. Zbieranie trufli jest regulowane prawem i koncesjonowane. Do wykrywania bulw pod glebą używa się, ze względu na wyczulony węch, specjalnie przeszkolonych psów, a niekiedy także świnie, a do podbierania rodzaj ostro zakończonej małej motyki. Zwykli grzybiarze zazwyczaj mylą truflę z jadalnym „piestrakiem” lub trującym „tęgoskórem”.

Trufle należą do najdroższych specjałów na świecie, ich ceny są „powalające” (biały okaz 750g osiągnął cenę aukcyjną 100 tys. euro; 100g białych trufli kosztuje od 750 eu do 200 eu, w zależności od urodzaju w danym roku).
Te niezwykłe grzyby znane są ponoć od 3600 lat. Legenda przypisuje ich powstawanie grzmotom i piorunom, co nie odbiega daleko od naukowych badań. Faktycznie pioruny uderzają w drzewa bogate w wodę jak np. dęby, których korzenie są ulubionym „zakotwiczeniem” dla takiej właśnie unikatowej grzybni. Starożytni uważali je za pokarm Bogów i silny afrodyzjak. Rzymianie jako cymes polecali w daniach z miodem.
Ten ceniony i tajemniczy owoc ziemi od zawsze nęcił ludzi i wciąż kusi szlachetne podniebienia wszystkich ceniących dobrą kuchnię swoim niepodrabialnym smakiem (nieco orzechowo-czosnkowym) i aromatem (wyrazistą „słodyczą”).
Ponieważ woń trufli podczas przyrządzania uwalnia się i wzmaga, w efekcie używa się ich (zazwyczaj na surowo) naparstkowe ilości do podrasowywania potraw. Dodawane są do przyrządzania aromatycznych sosów czy zup, wykorzystuje się je do dań makaronowych na gorąco, a także jako dodatek do jajek, farszów, pasztetów, piersi z kurczaka, ryb, dziczyzny - generalnie do mięs pieczonych lub duszonych. Świeże trufle konserwowane w oliwie z oliwek przy okazji ją „nieziemsko” uszlachetniają. Podobnie, gdy wmaceruje się je w masło, miód lub sól.
Znalazły też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ponieważ odkryto, że zawierają tzw. składniki intensywne, regenerujące skórę, w tym wygładzające zmarszczki.



Wyroby LOGRO obejmują ofertę grzybową (lider we Włoszech), konserwy warzywnicze (karczochy, szparagi, fasole) oraz dania i dodatki jako tzw. „gotowce”, takie jak leguminy, koncentraty, kremy, pasty czy sosy. Ponadpółwieczne doświadczenie pracowników (zwłaszcza laboratorium) sprawia, że ze świeżego owocu ziemi tworzy się szeroką gamę specjałów, zdolną zadowolić wymagających klientów, którzy podzielają zamiłowanie firmy do miejscowych płodów polnych i leśnych.

Produktem flagowym zakładu jest półka „GOTOWCÓW” o nazwie NonSoloSugo - rozmaite kremy jako dania szybkie lub dodatki do pieczywa, zup, makaronów czy mięs.
Zestaw gotowy w postaci receptury autorskiej spółki LOGRO: NonSoloSugo Funghi&Tartufo to trufla przetarta z urozmaiconymi dodatkami. Polecana do dań głównych lub smarowania - po naszemu - tzw. podpłomyków (pizza, tartina, bruschetta, piadina) albo omletów. Jest to także propozycja do wzbogacania dań makaronowych i ryżowych.
Został opracowany jako wyszukana przekąska (antipasto) bądź wykwintny dodatek do rozmaitego wykorzystania w kuchni, np. smarowania tostów, wzbogacania sosów do makaronów, doszlachetniania mięs, ryb - zarówno gotowanych, smażonych czy z rusztu.
Odpowiednią do potrzeb ilość podgrzać na małej patelni i dodawać jako składnik podrasowujący przekąskę lub danie.
Skład: trufla letnia (Tuber aestivum 0,7%), pieczarki 65%, olej słonecznikowy, bułka tarta, woda, sól, aromaty (z soi i żyta), rosół mięsno-warzywny, pietruszka, czosnek, grzyby sproszkowane, pieprz.



Niniejsza aukcja dotyczy puszki kremu grzybowego na bazie trufli włoskich LOGRO NonSoloSugo Funghi&Tartufo .
Waga netto 190g.
Termin przydatności do spożycia:.30.08.2015.
Po napoczęciu produkt przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej do ok. tygodnia.

UWAGA: Polecamy nasze oferty szczególnie właścicielom kawiarń i restauracji: bądźcie ambasadorami dobrego smaku!




Zobacz niektóre nasze aukcje z włoskimi rarytasami:



Zerknij także na włoskie kawy na naszym drugim koncie: italiamo_caffe:



Zapraszamy również do zakupu wysokiej klasy włoskich produktów dla dzieci na naszym trzecim koncie: italiamo_bambini:





Wysyłka towarów (WAŻNE INFORMACJE):
1) wysyłkę realizujemy na mocy umowy z Pocztą Polską (standardowo „paczki ekonomiczne”) w ciągu maksymalnie 3 dni roboczych od daty zaksięgowania przelewu na naszym koncie lub zgłoszenia prośby o wysyłkę „za pobraniem”
2) przy wyborze e-przesyłki (odbiór samemu) należy najpierw sprawdzić TUTAJ czy usługa jest dostępna w danej miejscowości i wybrać urząd pocztowy, w którym chcą Państwo udać się po paczkę osobiście
3) podany poniżej cennik dotyczy wagi BRUTTO przesyłki, czyli prosimy zawsze brać pod uwagę CIĘŻAR SAMEGO PRODUKTU NETTO PLUS JEGO OPAKOWANIE I WAGĘ ZEWNĘTRZNĄ PAKUNKU, np. przy licytacji 4 rzeczy po 250g, towar netto już wraz z konfekcją własną będzie ważył ponad kilogram, nie mówiąc o dodatkowym kartonie zewnętrznym. Szczególnie zawartość 250g w puszkach jest zawsze cięższa, należy liczyć ją jako ok. 500g brutto.
4) cennik przesyłek ekonomicznych przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 12 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 23 zł. Priorytet + 2,5 zł
5) cennik przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 16 zł, 1-2 kg – 18 zł; 2-5 kg – 20 zł; 5-10 kg – 27 zł. Priorytet + 4 zł

6) cennik E-przesyłek przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 9 zł, 1-2 kg – 11 zł; 2-5 kg – 12 zł; 5-10 kg – 18 zł
7) cennik E-przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 13 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 24 zł.


Nasze konto:
Zygmunt Korus „Galeria PLUS“
ul. Wolności 49/2
41-500 Chorzów
BPH 41 1060 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0760060 [zasłonięte] 018481

Wszelkich dodatkowych informacji udzielamy mailem: [zasłonięte]@op.pl lub w biurze pod numerem telefonu: (032)[zasłonięte]24120; 792 [zasłonięte] 411 (sieć Play).

Per qualsiasi informazione in italiano non tardate a contattarci: 792 [zasłonięte] 411; [zasłonięte]@onet.eu

Dla zainteresowanych wystawiamy faktury VAT.
Transakcję finalizujemy komentarzem jako ostatni.


Zerknij na inne produkty pod naszym nickiem. Dziękujemy.