Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TRUFLE Krem ElleEsse/SIMPLY Salsa TartufoNero 130g

04-07-2012, 6:48
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 27.77 zł     
Użytkownik italiamo_apetito
numer aukcji: 2448731916
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 7   
Koniec: 06-07-2012 12:28:48
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



Zakupy z naszych kont:
ITALIAMO_CAFFE (kawy)
oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy)
jak również ITALIAMO_BAMBINI (żywność dla dzieci)
wysyłamy w jednej paczce.
Zapraszamy do licytacji!

DEWIZA italiAmo: OPISUJEMY DOBRY SMAK KLAROWNYM JĘZYKIEM

Krem truflowy z Włoch o niepowtarzalnym smaku!
Spółka przetwórczo-spożywcza ElleEsse z Borgo Trevi (Perugia/Umbria) gwarantuje wysoką jakość regionalnego produktu.


TRUFLE Krem ElleEsse/SIMPLY Salsa TartufoNero 130g


Produkt zamówiony w zakładzie ElleEsse przez grupę handlowo-kapitałową “SIMPLY” do sprzedaży w sieci supermarketów. Pośrednik, zapewniając klientowi dobry towar, wymusza dodatkowo na producencie gwarancję jakości.

Firma spożywcza ElleEsse została powołana jako spółka kapitałowa w 1948 roku w Borgo Trevi pod Perugią. Przesłaniem zakładu było manufakturowe przetwarzanie rodzimych płodów z regionu Umbrii wg charakterystycznych zwyczajów i przepisów lokalnych. Przedsiębiorstwo systematycznie rozwijało technologie w zakresie narastających wymogów i norm konserwowania, a także sposobów kooperacji z handlem.
Obecnie linie produkcyjne „ElleEsse” na rynek krajowy i zagraniczny obejmują koncentraty pomidorowe, ofertę grzybową, wyroby warzywnicze, rybne, pasztety, dziczyznę i oliwy smakowo-wonne. Ponadpółwieczne doświadczenie pracowników (zwłaszcza laboratorium) sprawia, że ze świeżego owocu ziemi tworzy się szeroką gamę specjałów, zdolną zadowolić wymagających klientów, którzy podzielają zamiłowanie firmy do miejscowych płodów polnych i leśnych.
Produktem flagowym zakładu jest półka truflowa – czyste odmiany czarne i biale tylko w solankach.



TRUFLA (łac.Tuber) to grzyb „pasożytniczy” (gatunek mikoryzowy), do wzrostu potrzebuje macierzy symbionta w postaci korzeni drzewa liściastego jak dąb lub buk, ale też grab, leszczyna, kasztanowiec jadalny, wierzba czy lipa (rzadko w symbiozie z iglastymi). Pobiera z drzewa substancje odżywcze, a oddaje do pnia wodę i sole mineralne. Lubi klimat umiarkowany (Europę – Włochy, Francję, Hiszpanię, ongiś Grecję) oraz gleby wapienne. W Polsce, która kiedyś była także „małym zagłębiem” tego rzadkiego rarytasu (Bory Tucholskie, Jura Krakowsko-Częstochowska) od przedwojnia uważa się grzybnię trufli za wymarłą. W USA bywa w lasach Oregonu i Washingtonu.

Pod ziemią grzybnia tworzy bulwiaste owocniki wypełnione kanalikami z woreczkami na zarodniki. Zarodniki trufli są wytwarzane w ilości po 1–6 w każdym worku, są okrągławe lub eliptyczne, zabarwione żółtobrązowawo, o powierzchni siatkowatej lub kolczastej. Okrywa grzyba może być gładka lub brodawkowata. Trufla w przekroju ma wzór marmurkowaty lub labiryntowy, żyłkowany. Największy egzemplarz, znaleziony na chorwackiej wyspie Istrii, ważył 1,31 kg (G. Zigante, Buje, 1999).
Generalnie trufle dzielą się na „białe” (rzadsze, Tuber magnatum; wśród nich „królowa” - piemoncka Alba) i „czarne” (liczniejsze) – systematyka wymienia wiele odmian (biaława, rdzawa, czerwona, lśniąca, jaskrawa, wydrążona, zimowa itp.). Gatunek najczęstszy to trufla letnia (Tuber aestivum), odbywają się też poszukiwania-zbiory jesienne (przeważnie październikowe) i zimowe (grudzień-marzec).
Trufle rosną dziko w lasach lub są kultywowane w wyodrębnionych truflowiskach, kontrolowanych przez odpowiednie instytucje. Zbieranie trufli jest regulowane prawem i koncesjonowane. Do wykrywania bulw pod glebą używa się, ze względu na wyczulony węch, specjalnie przeszkolonych psów, a niekiedy także świnie, a do podbierania rodzaj ostro zakończonej małej motyki. Zwykli grzybiarze zazwyczaj mylą truflę z jadalnym „piestrakiem” lub trującym „tęgoskórem”.

Trufle należą do najdroższych specjałów na świecie, ich ceny są „powalające” (biały okaz 750g osiągnął cenę aukcyjną 100 tys. euro; 100g białych trufli kosztuje od 750 eu do 200 eu, w zależności od urodzaju w danym roku).
Te niezwykłe grzyby znane są ponoć od 3600 lat. Legenda przypisuje ich powstawanie grzmotom i piorunom, co nie odbiega daleko od naukowych badań. Faktycznie pioruny uderzają w drzewa bogate w wodę jak np. dęby, których korzenie są ulubionym „zakotwiczeniem” dla takiej właśnie unikatowej grzybni. Starożytni uważali je za pokarm Bogów i silny afrodyzjak. Rzymianie jako cymes polecali w daniach z miodem.
Ten ceniony i tajemniczy owoc ziemi od zawsze nęcił ludzi i wciąż kusi szlachetne podniebienia wszystkich ceniących dobrą kuchnię swoim niepodrabialnym smakiem (nieco orzechowo-czosnkowym) i aromatem (wyrazistą „słodyczą”).
Ponieważ woń trufli podczas przyrządzania uwalnia się i wzmaga, w efekcie używa się ich (zazwyczaj na surowo) naparstkowe ilości do podrasowywania potraw. Dodawane są do przyrządzania aromatycznych sosów czy zup, wykorzystuje się je do dań makaronowych na gorąco, a także jako dodatek do jajek, farszów, pasztetów, piersi z kurczaka, ryb, dziczyzny - generalnie do mięs pieczonych lub duszonych. Świeże trufle konserwowane w oliwie z oliwek przy okazji ją „nieziemsko” uszlachetniają. Podobnie, gdy wmaceruje się je w masło, miód lub sól.
Znalazły też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ponieważ odkryto, że zawierają tzw. składniki intensywne, regenerujące skórę, w tym wygładzające zmarszczki.



Linia zestawów gotowych, w postaci receptur autorskich spółki ElleEsse: salse-creme-tartufo (sosy i kremy truflowe) to rozmaite odmiany trufli przetarte z dodatkami. Sosy są robione na olivie extra vergine, trufle czarne miksuje się z masłem, twardym serem lub pieczarkami. Polecane są do dań głównych lub smarowania - po naszemu - tzw. podpłomyków (pizza, tartina, bruschetta, piadina) albo omletów.
Drugi zestaw to kremy na bazie trufli białej (6%) w formie mini-skraweczków z dodatkiem utartych grzybów z masłem. To jest propozycja do wzbogacania dań makaronowych i ryżowych.

W obu przeznaczeniach odpowiednią do potrzeb ilość podgrzać na małej patelni i dodawać jako składnik podrasowujący przekąskę lub danie.

Wyrób Salsa al tartufo nero (Sos z truflą czarną) należy do grupy produktów handlowych SIMPLY spod znaku I Sapori delle Regioni (Zapachy Regionów) i pochodzi z Nursji (Norcia/Umbria). Powstał metodą niemal chałupniczą wg receptury antycznej. Jest to produkt wykwintny w postaci „sosu-gotowca” na bazie dwu odmian trufli czarnej z pieczarkami, oliwą extra vergine i sardelą. Został opracowany jako wyszukana przekąska (antipasto) bądź wykwintny dodatek do rozmaitego wykorzystania w kuchni, np. smarowania tostów, wzbogacania sosów do makaronów, doszlachetniania mięs, ryb - zarówno gotowanych, smażonych czy z rusztu.
Skład: trufla czarna 2% (Tuber melanosporum vitt. 1%) oraz (Tuber aestivum vitt. 1%) , pieczarki hodowane 85%, oliwa extra vergine 9%, sól, sardela, pietruszka, czosnek, pieprz, aromaty.



Niniejsza aukcja dotyczy słoiczka kremu grzybowego na bazie trufli włoskich ElleEsse/SIMPLY Salsa al Tartufo Nero.
Waga netto 130g.
Termin przydatności do spożycia:02.2015.
Po napoczęciu produkt przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej do ok. tygodnia.

UWAGA: Polecamy nasze oferty szczególnie właścicielom kawiarń i restauracji: bądźcie ambasadorami dobrego smaku!




Zobacz niektóre nasze aukcje z włoskimi rarytasami:



Zerknij także na włoskie kawy na naszym drugim koncie: italiamo_caffe:



Zapraszamy również do zakupu wysokiej klasy włoskich produktów dla dzieci na naszym trzecim koncie: italiamo_bambini:





Wysyłka towarów (WAŻNE INFORMACJE):
1) wysyłkę realizujemy na mocy umowy z Pocztą Polską (standardowo „paczki ekonomiczne”) w ciągu maksymalnie 3 dni roboczych od daty zaksięgowania przelewu na naszym koncie lub zgłoszenia prośby o wysyłkę „za pobraniem”
2) przy wyborze e-przesyłki (odbiór samemu) należy najpierw sprawdzić TUTAJ czy usługa jest dostępna w danej miejscowości i wybrać urząd pocztowy, w którym chcą Państwo udać się po paczkę osobiście
3) podany poniżej cennik dotyczy wagi BRUTTO przesyłki, czyli prosimy zawsze brać pod uwagę CIĘŻAR SAMEGO PRODUKTU NETTO PLUS JEGO OPAKOWANIE I WAGĘ ZEWNĘTRZNĄ PAKUNKU, np. przy licytacji 4 rzeczy po 250g, towar netto już wraz z konfekcją własną będzie ważył ponad kilogram, nie mówiąc o dodatkowym kartonie zewnętrznym. Szczególnie zawartość 250g w puszkach jest zawsze cięższa, należy liczyć ją jako ok. 500g brutto.
4) cennik przesyłek ekonomicznych przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 12 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 23 zł. Priorytet + 2,5 zł
5) cennik przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 16 zł, 1-2 kg – 18 zł; 2-5 kg – 20 zł; 5-10 kg – 27 zł. Priorytet + 4 zł

6) cennik E-przesyłek przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 9 zł, 1-2 kg – 11 zł; 2-5 kg – 12 zł; 5-10 kg – 18 zł
7) cennik E-przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 13 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 24 zł.


Nasze konto:
Zygmunt Korus „Galeria PLUS“
ul. Wolności 49/2
41-500 Chorzów
BPH 41 1060 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0760060 [zasłonięte] 018481

Wszelkich dodatkowych informacji udzielamy mailem: [zasłonięte]@op.pl lub w biurze pod numerem telefonu: (032)[zasłonięte]24120; 792 [zasłonięte] 411 (sieć Play).

Per qualsiasi informazione in italiano non tardate a contattarci: 792 [zasłonięte] 411; [zasłonięte]@onet.eu

Dla zainteresowanych wystawiamy faktury VAT.
Transakcję finalizujemy komentarzem jako ostatni.


Zerknij na inne produkty pod naszym nickiem. Dziękujemy.