Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE do win białych

17-01-2012, 4:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Użytkownik stokrotka9512
numer aukcji: 2042114443
Miejscowość KALETY
Kupiono sztuk: 2    Wyświetleń: 13   
Koniec: 16-01-2012 21:42:11

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

najnowszy

 





 

 

 

Zapraszamy do zakupu

 


SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE

TOKAY 22

do win białych

wysokoalkoholizujące



Opakowanie: 5 g ( wystarczające na 5 - 30 kg moszczu)

 

 

 

 

Drożdże WINIARSKIE to specjalny gatunek drożdży wyodrębniony z całej wielkiej rodziny , do której należą także drożdże piekarskie . Jednakże , aby otrzymać wspaniałe wino o określonym smaku i aromacie , a przy tym nie obawiać się , że może ono zawierać ALKOHOL METYLOWY , należy użyć specjalnie hodowanych odmian drożdży winiarskich . Są to następujące odmiany :

    MALAGA 1 - do win białych i czerwonych
    TOKAY 22 - do win białych
    SHERRY - do win ciężkich
    BURGUND 38 - do win czerwonych
    UNIWERSALNE - do win wieloowocowych
    JOHANNISBERG M/35 - do miodów pitnych

Są one efektem kilkusetletniej pracy winiarzy w najstarszych ośrodkach winiarstwa w Europie .

 

 

Do prawidłowego przebiegu fermentacji potrzebna jest pożywka dostępna na innych naszych aukcjach.

 

 

 


 
 
Wino z żyta:

 

Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Żyto - 2 kg
Woda - 8 litrów
Cukier - 2 do 3 kg
Kwasek cytrynowy - 30 g(3 dag)
Śliwki suszone lub rodzynki - 1/2 kg

 


Ziarna zalać wodą , wypłukać , usunąć zanieczyszczenia , wsypać do gąsiora , dodać suszone śliwki lub rodzynki , kwasek cytrynowy , wodę przegotowaną z cukrem , pożywkę , a po ochłodzeniu zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn na opakowaniu drożdży winiarskich ) .

 

 

 

 

Wino z ryżu:


Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskich


 Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l. Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn. W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.

 

Wino gronowe:

 

 Drożdże TOKAY 22 lub BURGUND 38 oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Owoce : winogrona - 6 kg
Woda - 4 litry
Cukier - 2 kg


Sparzyć owoce , ochłodzić , dodać zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn na opakowaniu drożdży winiarskich ). Po 3 dniach fermentacji wycisnąć sok , dosłodzić , wlać do balonu .

 



 

Zobacz inne moje aukcje (stokrotka9512):