Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE do miodów pitnych

17-01-2012, 4:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.40 zł     
Użytkownik stokrotka9512
numer aukcji: 2041549159
Miejscowość KALETY
Wyświetleń: 24   
Koniec: 16-01-2012 21:27:29

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

najnowszy

 





 

 

 

Zapraszamy do zakupu

 


SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE

JOHANNISBERG M/35

do miodów pitnych

wysokoalkoholizujące



Opakowanie: 5 g ( wystarczające na 5 - 30 kg moszczu)

 

 

 

 

Drożdże WINIARSKIE to specjalny gatunek drożdży wyodrębniony z całej wielkiej rodziny , do której należą także drożdże piekarskie . Jednakże , aby otrzymać wspaniałe wino o określonym smaku i aromacie , a przy tym nie obawiać się , że może ono zawierać ALKOHOL METYLOWY , należy użyć specjalnie hodowanych odmian drożdży winiarskich . Są to następujące odmiany :

    MALAGA 1 - do win białych i czerwonych
    TOKAY 22 - do win białych
    SHERRY - do win ciężkich
    BURGUND 38 - do win czerwonych
    UNIWERSALNE - do win wieloowocowych
    JOHANNISBERG M/35 - do miodów pitnych

Są one efektem kilkusetletniej pracy winiarzy w najstarszych ośrodkach winiarstwa w Europie .

 

 

Do prawidłowego przebiegu fermentacji potrzebna jest pożywka dostępna na innych naszych aukcjach.

 

 

 


MIÓD PITNY - KROK PO KROKU :

Istnieją dwa sposoby postępowania przy wyrobie miodu pitnego:
- "na zimno" - bez gotowania brzeczki miodowej (gorszy przebieg fermentacji , gorsza jakość i trwałość miodu pitnego)
- "na gorąco" - brzeczkę przed fermentacją gotuje się czyli warzy (fermentacja przebiega bardziej prawidłowo i szybciej, smak uzyskanego miodu jest o wiele lepszy - jest to tzw. miód sycony)

Czynności przy wyrobie miodów syconych :

a) przygotowanie brzeczki miodowej
b) gotowanie (warzenie) i doprawianie brzeczki
c) fermentacja brzeczki
d) dojrzewanie i doprawianie młodego miodu pitnego .

Przygotowanie brzeczki :
Na 10 l brzeczki bierze się 2,5 - 3 l miodu , wlewa do naczynia miedzianego pobielanego lub stalowego nierdzewnego (o pojemności 20 l) dodając 5-6 l wody i podgrzewa do ok. 50 °C i starannie miesza. Następnie brzeczkę zakwasza się dodając 30 - 50 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody. Brzeczkę uzupełnia się do objętości 10 l.

Warzenie i doprawianie brzeczki :
Brzeczkę ostrożnie i powoli ogrzewamy (łatwo kipi - dlatego naczynie może być napełnione tylko do połowy). Wytwarzającą się w czasie gotowania pianę należy zbierać za pomocą płaskiej dziurkowanej łyżki aluminiowej. Po pewnym czasie gdy ilość piany na powierzchni gotującej się cieczy będzie niewielka, należy zmniejszyć płomień i gotować bardzo spokojnie jeszcze 30 min.

Fermentacja brzeczki :
Brzeczkę należy ostudzić do temperatury pokojowej, dopełnić do objętości 10 l przegotowaną wodą. Dodać 3-5 g pożywki dla drożdży winiarskich (dodawanie pożywki jest konieczne). Brzeczkę przelać do gąsiora, dodać uprzednio przygotowaną "matkę drożdżową" , po czym postępować jak przy fermentacji wina.

Dojrzewanie młodego miodu :
Dobrze fermentują miody niezbyt gęste (czwómiak). Dojrzewają szybko i po 6 - 8 miesiącach od czasu zakończenia fermentacji nadają się do spożycia. Dojrzewanie trójniaka trwa nieco dłużej (1 - 1,5 roku). Przy wyrobie miodów trójniaka i czwórniaka , aby obniżyć koszty miodu pitnego , można część miodu zastąpić cukrem (nawet l/2 przepisowej ilości) biorąc pod uwagę, że: 1 l miodu = 1,4 kg miodu = ok. 1 kg cukru .

SKŁAD BRZECZKI ( NA 10 L ) :

Miód czwórniak :

1. Miód pszczeli - 2,5 l
2. Woda - 7,5 l
3. Kwas cytrynowy - 35 g
4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g
5. Drożdże do miodów - 1 op

Miód trójniak :

1. Miód pszczeli - 3,3 l
2. Woda - 6,7 l
3. Kwas cytrynowy - 40 g
4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g
5. Drożdże do miodów - 1 op


 

Zobacz inne moje aukcje (stokrotka9512):