Shii-take (twardziak) – japoński grzyb o barwie kapelusza od jasnobrązowej do czekoladobrązowej. Należy do gatunków grzybów cieszących się coraz to większym zainteresowaniem w Polsce Wynika to z jego wyjątkowych walorów smakowych, dużej wartości odżywczej oraz
udokumentowanych badaniami klinicznymi właściwości leczniczych. W owocnikach shiitake stwierdzono m.in. obecność polisacharydów działających antyrakowo, kwasów nukleinowych o charakterze antywirusowym oraz substancji przeciwzakrzepowych i obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Shiitake jest dlatego nazywany „eliksirem życia“ lub też „grzybem długowieczności”.
GRZYB TEN UPRAWIANY JEST AMATORSKO NA WOLNYM POWIETRZU NA DZIALAC, ALTANACH ORAZ NA SKALĘ WIELKOTOWAROWĄ W POMIESZCZENIACH Z MIKROKLIMATEM.
W zależności od rodzaju grzybni (na kołkach, ziarnista…), uprawiany jest na drewnie i trocinach drzew liściastych, substratach trocinowo-otrębowych, słomie…
W amatorskiej uprawie najczęściej prowadzi się hodowle na drewnianych pniakach.
Drzewa używane do uprawy powinny być ścinane w stanie bezlistnym. Kłody o średnicy 5-20 cm pocięte na odcinki o długości 1 m muszą leżakować 30-60 dni. Następnie w pniakach należy wywiercić otwory o średnicy 10 mm i głębokości 3,5 cm w kilku rzędach dookoła pniaka, przemiennie. W otwory wbijamy kołeczki z grzybnią. Miejsca szczepienia można zabezpieczyć ciepłym woskiem lub folią zamocowaną np. pinezkami.
Pniaki przechowuje się w miejscu zacienionym i wilgotnym w temp. 20-28˚C. Na zimę i w czasie niekorzystnej pogody pniaki należy przykryć. Grzybnia przerasta kłodę 0,5-2 lat, w zależności od rodzaju drewna (drzewo twarde przerasta dłużej).
Przerośnięte kłody umieszcza się w temperaturze 12-18˚C, większej wilgotności i na silniejszym świetle. Na działce można osiągnąć dwa rzuty (wiosenny i jesienny). W pomieszczeniu grzybnię zmuszamy do plonowania przez moczenie kłód w wodzie o temperaturze 16˚C przez 1-3 dni. Po 7-14 dniach pojawiają się zawiązki. Przy takiej metodzie shii-take plonuje w trzech rzutach.
Czas rozkładu pniaka przez shii-take może trwać kilka lat (3 - 6) i przez ten czas możemy spodziewać się owocowania