Nawozy i nawożenie drzew owocowych autor: Paweł Wójcik wydawca: Hortpress rok wydania: 2009 ilość stron: 252 isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]92118 format: 170x240 mm oprawa: miękka
Książka dotyczy nawożenia roślin sadowniczych, przedstawia wymagania nawozowe poszczególnych gatunków, prezentuje zalecenia nawozowe dla szkółek drzew owocowych oraz sadów. Zawiera podstawowe informacje o warunkach glebowych i sposobach nawożenia.
Spis treści:
WSTĘP I. WIADOMOŚCI OGÓLNE Klasyfikacja składników mineralnych Gleba jako środowisko odżywcze Faza stała Faza ciekła Faza gazowa Faza aktywna fizjologicznie Właściwości sorpcyjne gleby Kwasowość gleby Stan zakwaszenia gleb w Polsce Przyczyny zakwaszania gleb Właściwości buforowe gleby Wymagania roślin w stosunku do odczynu gleby oraz regulacja jej kwasowości Dostępność i przyswajalność składników w glebie Wymagania glebowe Gatunek gleby Typ glebyI Wymagania glebowe poszczególnych gatunków roślin II. NAWOZY I TECHNIKA ICH STOSOWANIA Podział nawozów Zużycie nawozów Nawozy mineralne Nawozy azotowe Nawozy amonowe Nawozy saletrzane Nawozy saletrzano-amonowe Nawozy amidowe Nawozy saletrzano-amidowe Nawozy azotowe wolno działające Nawozy fosforowe Nawozy fosforowe rozpuszczalne w wodzie Nawozy fosforowe rozpuszczalne w słabych kwasach Nawozy potasowe Nawozy do odkwaszania gleb oraz jako źródło składników Nawozy wapniowe Nawozy zawierające magnez Nawozy mikroelementowe Sole techniczne i szkliwa Chelaty Domieszki mikroelementowe Nawozy wieloskładnikowe Nawozy mieszane i zasady mieszania nawozów Nawozy kompleksowe Wieloskładnikowe nawozy płynne Bezpieczeństwo i higiena pracy z nawozami Nawozy naturalne i organiczne Nawozy naturalne Nawozy organiczne Technika nawożenia Rozsiewacze Opryskiwacze Rozrzutniki Maszyny do nawożenia płynnymi nawozami naturalnymi III. NAWOŻENIE Wymagania pokarmowe roślin Analiza gleby Pobieranie próbek gleby Oznaczanie wybranych parametrów gleby Liczby graniczne zawartości P, K i Mg Liczby graniczne zawartości mikroskładników Kryteria glebowe a potrzeby nawozowe w stosunku do N Wspólna ekstrakcja składników z gleby Odczyn gleby Zalety i wady analizy gleby Analiza roślin Analiza liści Pobieranie próbek Przygotowywanie próbek Metody analizy. liczby graniczne i ich interpretacja Wady i zalety analizy liści Szacowanie zawartości N i Fe w liściach z użyciem fotometru. Analiza pąków i kwiatów Analiza owoców Odżywianie borem jabłoni, gruszy, moreli i brzoskwini Zdolność przechowalnicza jabłek Metoda wizualna Objawy braku i nadmiaru składników pokarmowych Zalety i wady metody wizualnej Przydatność poszczególnych kryteriów diagnostycznych System korzeniowy drzew Zasięg i głębokość systemu korzeniowego Aktywna część korzeni Zmiany we wzroście korzeni w sezonie Rizosfera Mikoryza Nawożenie szkółek i sadów Nawożenie przed założeniem szkółki/sadu Nawożenie w szkółce Nawożenie w pierwszych latach po założeniu sadu Nawożenie owocujących sadów Dokarmianie dolistne Budowa liści a przenikanie składników Warunki uzasadniające dokarmianie dolistne Stosowanie poszczególnych składników Rola zwilżaczy w opryskiwaniu Technika opryskiwania oraz warunki pogodowe Fertygacja I. Zasady stosowania fertygacjiI Zalety i wady fertygacji Nawożenie w integrowanej i ekologicznej produkcji owoców Nawożenie precyzyjne Przyrodnicze skutki nawożenia Wpływ na glebę oraz wody gruntowe i powierzchniowe Wpływ na rośliny Wpływ na atmosferę Przyrodnicze skutki nawożenia Wzory przeliczeniowe tlenkowych form składników na ich formy "czyste" i odwrotnie SPIS TABEL SPIS RYSUNKÓW SPIS FOTOGRAFII SPIS WYKRESÓW LITERATURA |