Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie w sporcie - Irena Celejowa [nowa]

19-01-2012, 21:52
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 56.90 zł     
Użytkownik book24
numer aukcji: 1998827701
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 38   
Koniec: 14-01-2012 01:42:14
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Book24
Book24 - księgarnia internetowa serdecznie wita na swoich aukcjach w serwisie alle. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz zakupu.
O nas

Kupując u nas masz pewność co do jakości zakupionego towaru, oraz szybkiej przesyłki.
Do każdej transakcji podchodzimy indywidualnie, staramy się, aby nasz klient był w 100% usatysfakcjonowany.

Każdą paczkę starannie pakujemy w tekturowe pudełko lub kopertę bąbelkową, tak aby w stanie nienaruszonym dotarła do odbiorcy.
Zwrot pieniędzy

Dane Kontaktowe

Po wylicytowaniu przedmiotu koniecznie wypełnij formularz dostawy, jeśli masz dodatkowe pytania napisz e-maila.

Book24 - księgarnia internetowa al.Solidarności 117 lok.406
00-140 Warszawa

e-mail: [zasłonięte]@book24.waw.pl
pon-pt: 9-18

Numer konta:
951[zasłonięte]200400[zasłonięte]70234[zasłonięte]730 (mBank)
501[zasłonięte]555811[zasłonięte]45200[zasłonięte]594 (Inteligo)


Zaufanie do Book24 Kurier UPS

Żywienie w sporcie
Irena Celejowa

Żywienie w sporcie
Dodatkowe informacje

  • ISBN:978[zasłonięte][zasłonięte]00369
  • liczba stron: 294
  • Okładka: miękka
  • Wydawnictwo: pzwl
  • Wymiary: 170 x 240 mm
  • Rok wydania: 2008
  • Opis

    Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
    Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF

    Spis treści:
    Wstęp
    I. CZĘŚĆ OGÓLNA
    1. Potrzeby energetyczne sportowców
    1.1. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii
    1.2. Całkowita przemiana materii
    1.3. Kryteria ciężkości pracy
    1.4. Dobowy wydatek energetyczny
    1.5. Źródła energii w pracy mięśni
    2. Składniki pokarmowe
    2.1. Składniki energetyczne
    2.1.1. Węglowodany w żywieniu sportowców, 2.1.2. Węglowodany warunkiem prawidłowej przemiany tłuszczu i białka, 2.1.3. Tłuszcze
    2.2. Materiały budulcowe
    2.2.1. Białka , 2.2.2. Zapotrzebowanie sportowców na białko, 2.2.3. Składniki mineralne w żywieniu sportowców, 2.2.4. Gospodarka wodna ustroju, 2.2.5. Związki mineralne regulatorem gospodarki wodnej, 2.2.6. Związki mineralne a równowaga kwasowo-zasadowa
    2.3. Składniki regulujące
    2.3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, 2.3.2. Witaminy grupy B, 2.3.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
    3. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów
    4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu
    4.1. Podnoszenie ciężarów
    4.2. Kolarstwo
    4.3. Gry sportowe
    4.4. Gimnastyka
    4.5. Szermierka
    4.6. Lekka atletyka
    4.7. Narciarstwo
    4.8. Biatlon
    4.9. Sporty wodne
    4.10. Łyżwiarstwo
    4.11. Jeździectwo
    4.12. Łucznictwo
    4.13. Strzelectwo sportowe
    4.14. Sporty walki
    4.15. Sport motorowy i żużlowy
    4.16. Turystyka
    4.17. Studenci wychowania fizycznego
    II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
    1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
    1.1. Żywienie w okresie treningu
    1.2. Żywienie w okresie zawodów
    1.2.1. Żywienie w okresie przedstartowym, 1.2.2. Żywienie w czasie zawodów, 1.2.3. Dożywianie na trasie zawodów długotrwałych
    1.3. Żywienie w okresie odnowy
    2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów
    2.1. Żywienie podczas wyjazdów zagranicznych
    2.2. Ostrożnie z konserwami
    2.3. Napoje w sporcie
    2.4. Alkohol, używki i doping
    3. Regulowanie masy ciała w sporcie
    3.1. Racjonalna dieta odchudzająca
    3.2. Dieta zwiększająca masę ciała
    4. Odżywki w sporcie
    5. Zatrucia pokarmowe
    5.1. Zanieczyszczenia żywności
    6. Produkty spożywcze
    6.1. Podział produktów na grupy
    6.2. Produkty zbożowe
    6.3. Mleko i produkty mleczne
    6.4. Jaja
    6.5. Mięso, wędliny, ryby
    6.6. Masło, śmietana
    6.7. Inne tłuszcze
    6.8. Ziemniaki
    6.9. Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C
    6.10. Warzywa i owoce obfitujące w karoten
    6.11. Inne warzywa i owoce
    6.12. Rośliny strączkowe suche
    6.13. Cukier i słodycze
    6.14. Grzyby i orzechy
    6.15. Zamiana produktów spożywczych
    7. Układanie jadłospisów
    7.1. Zasady układania jadłospisów
    7.2. Zasady prawidłowego przyrządzania potraw
    8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych
    8.1. Przykładowe jadłospisy dla grupy I (gimnastyka, jeździectwo, pięciobój nowoczesny, szermierka, strzelectwo, łucznictwo i sport żużlowy)
    1. Sezon wiosenny, 2. Sezon letni , 3. Sezon jesienny, 4. Sezon zimowy
    8.2. Przykładowe jadłospisy dla grupy II (biegi krótkie la i skok w dal, biegi średnie la, skoki la, łyżwiarstwo szybkie, zjazdy narciarskie i slalom, skoki narciarskie, pływanie krótkie dystanse)
    5. Sezon wiosenny, 6. Sezon letni, 7. Sezon jesienny, 8. Sezon zimowy
    8.3. Przykładowe jadłospisy dla grupy III A (podnoszenie ciężarów, rzut oszczepem, dziesięciobój)
    9. Sezon wiosenny, 10. Sezon letni, 11. Sezon jesienny, 12. Sezon zimowy
    8.4. Przykładowe jadłospisy dla grupy III B (miotanie kulą, dyskiem i młotem)
    13. Sezon wiosenny, 14. Sezon letni, 15. Sezon jesienny, 16. Sezon zimowy
    8.5. Przykładowe jadłospisy dla grupy IV (kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe, wioślarstwo, kajakarstwo)
    17. Sezon wiosenny, 18. Sezon letni, 19. Sezon jesienny, 20. Sezon zimowy
    8.6. Przykładowe jadłospisy dla grupy V (maraton la, biegi długie la, chód
    sportowy, biegi z przeszkodami, biegi długie narciarskie, dwubój zimowy, żeglarstwo, sport motocyklowy)
    21. Sezon wiosenny, 22. Sezon letni, 23. Sezon jesienny, 24. Sezon zimowy
    8.7. Przykładowe jadłospisy dla grupy VI (sporty walki: boks, judo, zapasy)
    25. Sezon wiosenny, 26. Sezon letni, 27. Sezon jesienny, 28. Sezon zimowy
    8.8. Przykładowe jadłospisy dla grupy VII (gry zespołowe: siatkówka, koszykówka, piłka nożna, piłka ręczna, hokej na trawie, hokej na lodzie, tenis ziemny, tenis stołowy, piłka wodna)
    29. Sezon wiosenny, 30. Sezon letni , 31. Sezon jesienny, 32. Sezon zimowy
    9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach
    9.1. Zupy
    9.2. Potrawy mięsne
    9.3. Potrawy z ryb
    9.4. Potrawy z jajek
    9.5. Potrawy z warzyw
    9.6. Zupy mleczne
    9.7. Potrawy mączne
    9.8. Kompoty
    9.9. Napoje
    9.10. Desery
    9.11. Owoce z cukrem
    9.12. Przystawki
    9.13. Dodatki do pieczywa
    Zakończenie
    Piśmiennictwo
    [zasłonięte]@book24.waw.pl - Book24 - księgarnia internetowa